Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Zalmfilet met linzenpuree, citroen-knoflook broccoli en bieslookolie

Vis

  • Totale tijd minuten
Zalmfilet met linzenpuree citroen knoflook broccoli en bieslookolie | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 200 gram rode linzen
  • 1 stuks ui
  • 15 gram bieslook
  • 1 stuks rode peper
  • 1 stuks citroen
  • 2 stronken broccoli
  • 4 stuks zalmfilet op de huid

In Huis

  • 1 stuks laurierblad (optioneel)
  • 100 ml (milde) olijfolie (zie tip)
  • 1 teen(tje) knoflook
  • klont boter
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Spoel de linzen af en zet op met 1 cm water erboven (zonder zout) en het laurierblad (als je dat in huis hebt). Dek af en kook gaar in ca. 10 minuten.
  2. Snipper de ui. Fruit zachtjes in wat olie in een koekenpan (groot genoeg voor de zalm straks). Voeg zout toe.
  3. Maak de bieslookolie. Hak de bieslook grof. Doe met de (milde) olijfolie (zie tip) in het bakje van de staafmixer en mix tot er een gladde en groene substantie ontstaat. Breng op smaak met zout.
  4. Giet de linzen af (bewaar een beetje kookvocht!) en verwijder het laurierblad. Doe terug in de pan met de ui en mix met een staafmixer tot een gladde puree. Gebruik later eventueel nog wat kookvocht om de puree de juiste smeuïgheid te geven. Breng op smaak met peper en zout en hou warm.
  5. Zet een pan water met zout op voor de broccoli.
  6. Snij de rode peper in ringetjes, rasp de citroen en pers wat sap (ca. 1 el bij 4p). Snij de knoflook in hele dunne plakjes.
  7. Snij de steel van de broccoli in blokjes en maak kleine roosjes. Kook 2-3 minuten vanaf dat het water kookt nét beetgaar – blijf erbij, je wil de roosjes mooi intact inhouden. Giet af, doe terug in de pan en hussel de knoflookplakjes, rode peper, en een klont boter als het nog goed heet is. Voeg als laatste de citroenrasp en 1 el sap (bij 4p) toe en breng goed op smaak met peper en zout. Dek af.
  8. Dep de zalm droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verwarm olie in de pan van de ui. Bak ca. 4 minuten op de huid en dan nog 1 minuutje op de filetkant.
  9. Serveer de broccoli en zalm op de linzenpuree. Besprenkel alles royaal met de bieslookolie.
  10. Gebruik voor een nog beter resultaat half milde olijfolie en half extra vierge.