Skip to main content

Zalmforel en prei-dilleschotel met rijst

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 stuk(s) Zalmforel
  • 2 stuk(s) Prei
  • 1 bosje(s) Verse dille

In Huis

  • 200 g Langkorrelige rijst
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 25 g Boter
  • 2 el Bloem
  • 100 g Zwarte olijven
  • 120 ml Olijfolie (extra vierge)
  • 30 g Kappertjes
  • 1 bosje(s) Verse peterselie
  • 200 g Feta
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Snij de onderkant met de worteltjes van de prei en snij de harde donkergroene bovenkant weg. Snij de preien op maat zodat ze in je pan passen. Halveer ze in de lengte en spoel onder de koude kraan. Zorg ervoor dat de bladeren in elkaar blijven liggen.
  3. Verwarm de helft van de olie in een grote braadpan met dikke bodem. Leg de preien er in 1 laag in. Kook de prei 5 minuten op middelhoog vuur. Giet er als ze zacht beginnen te worden 200 ml kokend water, 3 eetlepels citroensap en de rest van de olijfolie bij. Voeg peper en zout toe en sluit het deksel.
  4. Laat 20 minuten zachtjes koken op laag vuur totdat de preien helemaal gaar zijn. Draai af en toe de preien voorzichtig om en check of er niets droog kookt. Als het goed is, is er rond de preien een wat kleverige saus ontstaan. Is dit niet het geval laat de saus dan nog even inkoken zonder deksel.
  5. Bestrooi de prei met de helft van de dille en wat peterselie en meng voorzichtig. Voeg olijven en kappertjes toe en meng weer voorzichtig een beetje.
  6. Meng de rijst met de andere helft dille en wat peterselie. Hou warm.
  7. Wrijf de visfilets in met een beetje citroensap en bestrooi met wat peper en zout. Bestrooi de velkant met een beetje bloem m.b.v. een zeefje. Verhit de roomboter in een grote koekenpan. Bak de vis met de velkant naar beneden totdat het vel knapperig en bijna gaar is. Draai voorzichtig om en bak nog 1 minuutje.
  8. Serveer de preien met de saus bovenop de rijst. Brokkel er wat feta over. Leg de vis ernaast.