Zomers broccoli-tomaatstamppotje met krokante varkenslapjes

Varken

  • Totale tijd 30 minuten
Spinazie-tomaatstamppot | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1000 gram Frieslander aardappelen
  • 2 stuks broccoli
  • 4 stuks varkenslapjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 stronkjes roodlof
  • 3 stuks rode trostomaat

In Huis

  • 1 teen knoflook (in de schil)
  • olie om te bakken
  • boter om te bakken
  • klontje boter
  • 1 el honing
  • 5 el citroensap
  • scheut olijfolie extra vierge
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl mosterd
  • 6 el panko (of broodkruim)
  • 1 stuks rode peper
icon package

Recept stappen

  1. NB. Laat de varkenslapjes echt goed op kamertemperatuur komen, liefst al twee uur voor het koken uit de koeling halen!
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Zet een flinke pan met gezouten water op het vuur.
  4. Plet de knoflook (met schil). Schil de aardappelen en snij in stukken. Voeg bij het kokende water, samen met de geplette knoflookteen en breng weer aan de kook. Zet een wekker voor 5 minuten, want daarna gaat een deel van de broccoli erbij.
  5. Snij de roosjes van de broccolistronken, maak ze vrij klein. Snij vervolgens de grote stronk en de kleinere stronkjes die over zijn, in kleine stukjes. Doe de stronkjes na 5 minuten bij de aardappelen en voeg na nog eens 5 minuten de roosjes toe.
  6. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper. Bak in wat olie (en/of boter) op hoog vuur een paar minuten per kant bruin. Voeg nog een glaasje water toe bij de jus en laat iets inkoken.
  7. Check na ongeveer 15 minuten (vanaf start koken) of de aardappels en broccolistronkjes gaar zijn. Giet af en haal de knoflook eruit. Verwijder het schilletje van de knoflook en snij fijn. Voeg weer bij de aardappels en stamp tot een grove puree met een klontje boter en een scheut olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Ris de blaadjes van de tijm en meng in een bakje met de honing, citroensap, olijfolie extra vierge en mosterd los. Schep de panko erdoor. Leg de varkenslapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer de bovenkant in met het panko-tijm mengsel. Zet in de oven tot de panko krokant is.
  9. Halveer de roodlof, verwijder het hart en snij in halve ringen. Snij de tomaat in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij in stukjes. Roer alles voorzichtig door de warme stamppot.
  10. Serveer de stamppot met de varkenslapjes en de jus.