Zomerse stoof van procureur met ovengroenten

Varken

  • Totale tijd 180 minuten
Zomerse procureurstoof | Maaltijdbox recepten

Ingredi├źnten

In De Krat

  • 4 stuks procureursteak, in blokjes
  • 2 stuks ui
  • 1 stuks koolrabi
  • 1 stuks prei
  • 1 stuks puntpaprika
  • 1 stuks aubergine
  • 250 gram cherrytomaat

In Huis

  • 2 el mosterd
  • 4 el appelazijn
  • 2 el bloem
  • 50 gram boter
  • olie om te bakken
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl korianderzaad
  • 6 stuks kardemompeulen
  • 1 el venkelzaad
  • 3 el gedroogde peterselie
  • 150 ml witte wijn
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 300 ml kokend water
  • schepje maizena (optioneel)
  • 2 teen knoflook (in de schil, gekneusd)
icon package

Recept stappen

  1. Snij de procureursteaks in blokjes en meng met de mosterd, azijn en peper. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast (een nacht van te voren mag ook). Meng de blokjes met de bloem en bak deze in 50 gram boter en een scheut olijfolie in een flinke stoofpan of koekenpan rondom bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  2. Rasp de ui en snij de knoflook fijn. Bak zachtjes in het vet van het vlees tot de ui glazig is. Bestrooi met zout en zet de waterkoker aan.
  3. Kneus het korianderzaad en de kardemompeulen (zonder schil, alleen de pitjes) en venkelzaad in een vijzel en voeg samen met de gedroogde peterselie toe aan de ui en knoflook. Bak mee tot de geuren vrij komen. Doe het vlees terug in de pan en blus af met de witte wijn.
  4. Kruimel het kippenbouillonblokje erbij en voeg ongeveer 200 ml (bij 4p) kokend water toe, net tot het vlees onder staat. Breng aan de kook en dek af. Laat heel zachtjes 2 uur stoven, liefste met behulp van een vlamverdeler. Check af en toe of het droog kookt, voeg in dat geval wat water toe.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan met gezouten water op voor de koolrabi.
  6. Schil de koolrabi grondig zodat je geen taaie delen hebt. Snij vervolgens in blokjes en kook voor ca. 8 minuten. Giet af.
  7. Snij de prei in ringetjes van ca. 1 cm. Voeg deze in het laatste kwartier van de totale tijd aan de stoof toe. Haal na ca. 15 minuten de deksel van de pan en laat op laag vuur net zo lang door sudderen tot je tevreden bent over de dikte van de saus. Bind eventueel met maïzena.
  8. Snij de paprika in reepjes en de aubergine in grote blokjes. Leg samen met de tomaatjes en de koolrabi in een ovenschaal met de gekneusde knoflook, besprenkel met olie, zout en peper en schuif voor ca. 15 minuten in de oven.
  9. Breng de stoof op smaak met eventueel wat peper en zout en serveer met de ovengroenten.
  10. Bak er een broodje bij af om lekker te dippen in de stoofsaus!