Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Zomerse stoof van procureur met ovengroenten, simpele salade en Provençaalse krieltjes

  • Totale tijd minuten
Zomerse stoof van procureur met ovengroenten, simpele salade en Provençaalse krieltjes  | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 4 stuks procureursteak, in blokjes
  • 2 stuks ui
  • 3 el krulpeterselie
  • 600 gram krieltjes
  • 2 stuks rode paprika
  • 1 stuks courgette

In Huis

  • 2 el mosterd
  • 4 el appelazijn
  • 2 el bloem
  • 50 gram boter
  • olie om te bakken
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl korianderzaad
  • 6 stuks kardemompeulen
  • 1 el venkelzaad
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml kokend water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • schepje maizena (optioneel)
  • 2 teentjes knoflook (voor krieltjes)
  • 4 takjes tijm
icon package

Recept stappen

  1. Snij de procureursteaks in blokjes en meng met de mosterd, azijn en peper. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast (een nacht van te voren mag ook). Meng de blokjes met de bloem en bak deze in 50 gram boter en een scheut olijfolie in een flinke stoofpan of koekenpan rondom bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  2. Rasp de ui en snij de knoflook fijn. Bak zachtjes in het vet van het vlees tot de ui glazig is. Bestrooi met zout en zet de waterkoker aan.
  3. Kneus het korianderzaad en de kardemompeulen (zonder schil, alleen de pitjes) en venkelzaad in een vijzel en voeg samen met de fijngesneden peterselie toe aan de ui en knoflook. Bak mee tot de geuren vrij komen. Doe het vlees terug in de pan en blus af met de witte wijn.
  4. Kruimel het kippenbouillonblokje erbij en voeg ongeveer 200 ml kokend water toe, net tot het vlees onder staat. Breng aan de kook en dek af. Laat heel zachtjes 2 uur stoven, liefste met behulp van een vlamverdeler. Check af en toe of het droog kookt, voeg in dat geval wat water toe.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Haal na 1,5 uur de deksel van de pan en laat op laag vuur net zo lang door sudderen tot je tevreden bent over de dikte van de saus. Bind eventueel met maïzena.
  7. Was en halveer de krieltjes en plet de tenen knoflook met schil en al. Snij de rode paprika reepjes. Snij de courgette in de lente in vieren en dan in plakjes van ca. 2cm. Voeg bij de krieltjes besprenkel rijkelijk met olie, de geplette knoflook, takjes tijm, peper en zout en leg op een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 25-30 min gaar en schep halverwege om.
  8. Snij de kropsla in repen en was met behulp van een slacentrifuge. Maak kleine roosjes van de bloemkool en was en snij de radijsjes in partjes.
  9. Maak een simpele vinaigrette en mix dit met de kropsla, bloemkool en radijsjes.
  10. Breng de stoof op smaak met eventueel wat peper en zout en serveer met de ovengroenten en krieltjes.