Zomerse stoof van procureur met ovengroenten en Provençaalse krieltjes

Varken

  • Totale tijd 180 minuten
Box met duurzame seizoensproducten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 stuks procureursteak, in blokjes
  • 2 stuks ui
  • 3 el peterselie
  • 4 stengels bleekselderij
  • 600 gram krieltjes
  • 1 stuks aubergine
  • 1 stuks courgette
  • 250 gram cherrytomaat

In Huis

  • 2 el mosterd
  • 4 el appelazijn
  • 2 el bloem
  • 50 gram boter
  • olie om te bakken
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl korianderzaad
  • 6 stuks kardemompeulen
  • 1 el venkelzaad
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml kokend water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • schepje maizena (optioneel)
  • 2 teentjes knoflook (voor krieltjes)
  • 4 takjes tijm
icon package

Recept stappen

  1. Snij de procureursteaks in blokjes en meng met de mosterd, azijn en peper. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast (een nacht van te voren mag ook). Meng de blokjes met de bloem en bak deze in 50 gram boter en een scheut olijfolie in een flinke stoofpan of koekenpan rondom bruin. Haal uit de pan en zet even weg.
  2. Rasp de ui en snij de knoflook fijn. Bak zachtjes in het vet van het vlees tot de ui glazig is. Bestrooi met zout en zet de waterkoker aan.
  3. Kneus het korianderzaad en de kardemompeulen (zonder schil, alleen de pitjes) en venkelzaad in een vijzel en voeg samen met de fijngesneden peterselie toe aan de ui en knoflook. Bak mee tot de geuren vrij komen. Doe het vlees terug in de pan en blus af met de witte wijn.
  4. Kruimel het kippenbouillonblokje erbij en voeg ongeveer 200 ml kokend water toe, net tot het vlees onder staat. Breng aan de kook en dek af. Laat heel zachtjes 2 uur stoven, liefste met behulp van een vlamverdeler. Check af en toe of het droog kookt, voeg in dat geval wat water toe.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Snij de bleekselderij in boogjes van ca. 1 cm. Voeg deze na ongeveer 1,5 uur bij de stoof en laat nog 25-30 minuten meekoken. Haal de deksel van de pan en laat op laag vuur net zo lang door sudderen tot je tevreden bent over de dikte van de saus. Bind eventueel met maïzena.
  7. Was en halveer de krieltjes en plet de tenen knoflook met schil en al. Snij de aubergine in de lengte in vieren en dan in plakjes van ca. 2 cm. Doe hetzelfde met de courgette. Voeg bij de krieltjes besprenkel rijkelijk met olie, de geplette knoflook, takjes tijm, peper en zout en leg op een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 25-30 min gaar en schep halverwege om.
  8. Leg de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met olie en schuif de laatste 15 minuten van de tijd bij de bakplaat in de oven.
  9. Breng de stoof op smaak met eventueel wat peper en zout en serveer met de ovengroenten en krieltjes.