Zweedse balletjes van RIP in roomsaus met crunchy aardappels en groene kool

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd minuten
Vegan Zweedse balletjes | recept uit de maaltijdbox

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Beemster Valery aardappelen
  • 400 gram Zweedse balletjes van RIP
  • 1 stuks ui
  • 600 gram groene kool
  • 4 el dille
  • 1 bakje slagroom/havercuisine

In Huis

  • olie en (vegan) boter om te bakken
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • kneepje citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Zie eerst sneltip. Schrob de aardappels en halveer of snij in vieren. Zet op in een laagje koud water met zout. Dek af en breng aan de kook. Kook in ca. 15 minuten gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Verwarm olie en (vegan) boter in een koekenpan en bak de RIP balletjes rondom bruin. Snipper de ui, bak ca. 10 minuten mee.
  4. Zet een pan gezouten water op voor de kool. Snij de groene kool in dunne reepjes. Hak de dille fijn.
  5. Giet de aardappels af en doe ze in een ovenschaaltje. Prak elk stuk aardappel met een stevige vork of de stamper. Besprenkel met lekker veel olijfolie en peper en zout. Zet gedurende 10 minuten in de oven tot er bruine korstjes verschijnen.
  6. Haal de balletjes uit de pan. Laat de ui in de pan. Voeg de slagroom/havercuisine toe en verkruimel het bouillonblokje erbij. Roer de dille erdoor en voeg de balletjes weer toe. Warm nog even mee.
  7. Kook de groene kool in 5-6 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud af. Breng op smaak met een kneepje citroensap, klontje (vegan) boter, peper en zout.
  8. Serveer de kool met de balletjes en de crunchy aardappels.
  9. Goed om te weten: De balletjes zijn gekruid met piment, nootmuskaat en zout.
  10. Sneltip: De crunchy aardappelen zijn heerlijk, maar vragen een wat langere bereidingstijd. Wil je sneller klaar zijn? Snij ze in stukken, voeg olie, peper en zout toe en bak ca. 25 minuten op 220 graden in de oven