Skip to main content

Zweedse gehaktballetjes in roomsaus met gekookte aardappels en geroosterde bloemkool

Zat in de Gemakskrat, de Weekendkrat Extra en de Snelle Gezinskrat. Bekijk hier onze Kratten.

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram bloemkool
  • 800 g obama aardappelen
  • 4 el dille
  • 400 g Zweeds gehakt
  • 1 stuk(s) banaansjalot
  • 200 ml room
  • 1 bosje krulpeterselie

In Huis

  • 2 klontje(s) boter
  • 1 tl zout
  • 1 el bloem
  • 200 ml kokend water
  • 0.50 blokje(s) runderbouillon
  • kneepje citroen
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij de bloemkool in grove roosjes en de steel in stukjes. Doe in een mengkom met olijfolie, peper en zout. Hussel goed om. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif gedurende 30 minuten in de oven.
  3. Schil en halveer de aardappels en zet op in een laagje koud water, niet te veel dan duurt het alleen maar langer! Kook gaar in 20-25 minuten.
  4. Zet de waterkoker aan. Smelt vast zachtjes een klont boter in een braad- of koekenpan. Hak de dille fijn. Meng het Zweeds gekruide gehakt met het zout en de dille. Draai kleine balletjes en schroei rondom dicht. Snipper intussen de sjalot en voeg bij de balletjes.
  5. Haal de balletjes als ze gaar zijn met een vleespincet of schuimspaan uit de pan en hou warm. Giet eventueel wat vet weg in een kommetje als je denkt dat het te veel is, het kan er altijd later weer bij. Voeg de bloem toe en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de room toe en verkruimel het (halve) runderbouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, maak op smaak met een goede kneep citroensap en voeg de balletjes weer toe.
  6. Hak de peterselie fijn. Garneer zowel bloemkool als roomsaus met de peterselie.
  7. PS. Heb je de Weekendkrat Extra? Dan moet je het gehakt zelf nog kruiden met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat en 1 tl zout (op 400 gram). Heb je gehakt juist gekruid gekregen: er moet nog zout bij!
  8. Weinig tijd? Kook de bloemkool gewoon gaar in een pan. Ook heel lekker want de roomsaus komt er nog bij.