Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Zweedse gehaktballetjes in saus met crunchy aardappels en geblancheerde kool

Rund, Varken

  • Totale tijd minuten
Zweedse gehaktballetjes in roomsaus met crunchy aardappels en groene kool | Maaltijbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Beemster Valery aardappelen
  • 400 gram Zweeds halfomgehakt
  • 1 stuks ui
  • 600 gram groene kool
  • 4 el dille
  • 1 bakje slagroom

In Huis

  • boter en olie om te bakken
  • 0.5 blokje (runder)bouillon
  • kneepje citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Zie eerst sneltip. Schrob de aardappels en halveer of snij in vieren. Zet op in een laagje koud water met zout. Dek af en breng aan de kook. Kook in ca. 15 minuten gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Snipper de ui en meng de helft(!) door het gehakt (let op: het is al gezouten!). Draai 3 a 4 balletjes p.p.. Verwarm olie en boter in een koekenpan en bak in ca. 10 minuten bruin en gaar. Bak de rest van de ui mee in het vet als de balletjes zijn dichtgeschroeid.
  4. Zet een pan gezouten water op voor de kool. Snij de groene kool in dunne reepjes. Hak de dille fijn.
  5. Giet de aardappels af en doe ze in een ovenschaaltje. Prak elk stuk aardappel met een stevige vork of de stamper. Besprenkel met lekker veel olijfolie en peper en zout. Zet gedurende 10 minuten in de oven tot er bruine korstjes verschijnen.
  6. Haal de balletjes uit de pan als ze gaar zijn. Doe de slagroom in de pan en verkruimel het bouillonblokje erbij. Roer de dille erdoor en voeg de balletjes weer toe. Warm nog even mee.
  7. Kook de groene kool in 5-6 minuten gaar. Giet af en spoel koud af. Breng op smaak met een kneepje citroensap, klont boter, peper en zout.
  8. Serveer de kool met de balletjes en de crunchy aardappels.
  9. Goed om te weten: Het gehakt (bij 4p) is gekruid met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat en zout.
  10. Sneltip: De crunchy aardappelen zijn heerlijk, maar vragen een wat langere bereidingstijd. Wil je sneller klaar zijn? Snij ze in stukken, voeg olie, peper en zout toe en bak ca. 25 minuten op 220 graden in de oven.