Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en geblancheerde kool

Rund, Varken

  • Totale tijd minuten
Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en geblancheerde kool | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 400 gram Zweeds halfomgehakt
  • 1 stuks banaasjalot
  • 800 gram groene kool
  • 4 el dille
  • 1 bakje crème fraîche

In Huis

  • boter om te bakken
  • 100 ml water
  • 0.25 blokje (runder)bouillon
  • kneepje citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Was de aardappelen en snij in stukken van ca. 3 cm. Zet op gezouten water en kook gaar in 20-25 minuten.
  2. Zet een pannetje gezouten water op voor de kool. Zet de waterkoker aan voor de saus.
  3. Draai kleine balletjes van het gehakt (let op: het is al gezouten!). Bak in een klont boter in een koekenpan bruin en gaar. Snipper de sjalot, bak mee.
  4. Snij de groene kool in reepjes. Hak de dille fijn.
  5. Haal, als ze gaar zijn, de balletjes uit de pan. Laat de sjalot in de pan. Voeg het kokende water en crème fraîche toe en verkruimel het bouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte. Roer de dille erdoor en voeg de balletjes weer toe.
  6. Kook de groene kool in 2-3 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud af. Breng op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout.
  7. Serveer de kool met de balletjes en de gekookte aardappels.
  8. Goed om te weten: Het gehakt (bij 4p) is gekruid met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat en zout.