Skip to main content

Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en gesmoorde kool

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Obama aardappelen
  • 1 stuk(s) Banaansjalot
  • 600 g Groene kool
  • 200 g Witte kool
  • 4 el Dille
  • 2 el Peterselie
  • 400 g Zweeds gehakt
  • 150 ml Room

In Huis

  • naar smaak Peper en zout
  • 2 klontje(s) Boter
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 1 tl Zout
  • 1 el Bloem
  • 200 ml Kokend water
  • 0.50 blokje(s) Runderbouillon
  • 2 kneepje Citroensap (uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. 1. Boen de aardappels schoon en zet op in koud water. Kook gaar in 25-30 minuten.
  2. 2. Snipper de sjalot en fruit zachtjes glazig in wat olie in een afdekbare wok of koekenpan.
  3. 3. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool, halveer hem, verwijder het hart en snij in repen. Snij een wat van de witte kool in dunne sliertjes.
  4. 4. Haal de sjalot uit de pan en laat afkoelen. Smelt een klont boter en snij het knoflookteentje doormidden en in hele dunne plakjes. Voeg bij de boter en bak heel even aan. Roer de kool erbij. Dek af, voeg een scheutje water toe en laat circa 15 min zachtjes gaar smoren. Roer af en toe.
  5. 5. Zet de waterkoker aan. Hak de dille en de peterselie fijn (bewaar wat voor garnering). Smelt nog een klont boter in een braad- of koekenpan terwijl je het Zweeds gekruid gehakt mengt met de afgekoelde ui, het zout, de dille en peterselie. Draai kleine balletjes en bak gaar en goudbruin. Haal met een vleespincet of schuimspaan uit de pan. Voeg de bloem toe en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de room toe en verkruimel het (halve) runderbouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, maak op smaak met een goede kneep citroensap en voeg de balletjes weer toe. Garneer met de kruiden.
  6. 6. Breng de kool op smaak met peper, zout en citroensap (mag uit flesje). Serveer de balletjes met de kool en de gekookte aardappels.
  7. PS. Het gehakt is gekruid met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat (op 400 gram). Zelf het zout toevoegen!
  8. <br>Let op: je hebt vaker witte kool en room nodig deze week.