Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en gesmoorde kool

Rund, Varken

  • Totale tijd 40 minuten
3560 Zweedse Gehaktballetjes In Saus Met Gekookte Aardappels En Gesmoorde Kool

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Beemster Valery aardappelen
  • 1 stuks banaansjalot
  • 600 gram groene kool
  • 200 gram peen
  • 4 el dille
  • 2 el peterselie
  • 400 gram Zweeds halfomgehakt
  • 150 ml crème fraîche

In Huis

  • 2 klontjes boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el bloem
  • 200 ml kokend water
  • 0.5 blokje runderbouillon
  • 2 kneepjes citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en zet op in koud water. Halveer eventueel grotere exemplaren. Kook gaar in 25-30 minuten.
  2. Snipper de sjalot en fruit zachtjes glazig in wat olie in een afdekbare wok of koekenpan.
  3. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool. Halveer hem, verwijder het hart en snij in repen. Schil de peen, halveer in de lengte en snij in halve maantjes.
  4. Haal de sjalot uit de pan en laat afkoelen. Smelt in dezelfde pan een klont boter en snij het knoflookteentje doormidden en in hele dunne plakjes. Voeg bij de boter samen met de peen en bak even aan. Roer de kool erbij. Dek af, voeg een scheutje water toe en laat circa 15 min zachtjes gaar smoren. Roer af en toe.
  5. Zet de waterkoker aan. Hak de dille en de peterselie fijn (bewaar wat voor garnering). Smelt nog een klont boter in een braad- of koekenpan terwijl je het Zweeds gekruid gehakt mengt met de afgekoelde ui, dille en peterselie. Draai kleine balletjes en bak gaar en goudbruin. Haal met een vleespincet of schuimspaan uit de pan. Voeg de bloem toe en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de crème fraîche toe en verkruimel het (halve) runderbouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, breng op smaak met een goede kneep citroensap en voeg de balletjes weer toe. Garneer met de kruiden.
  6. Breng de kool op smaak met peper, zout en citroensap (mag uit flesje). Serveer de balletjes met de kool en de gekookte aardappels.
  7. Goed om te weten: Het gehakt is gekruid met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat (op 400 gram) en zout.