Skip to main content

Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en gesmoorde kool

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Beemster Valery aardappelen
  • 1 banaansjalot
  • 600 gram groene kool
  • 4 el dille
  • 2 el peterselie
  • 400 gram Zweeds gehakt
  • 150 ml crème fraîche

In Huis

  • 2 klontje boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 el bloem
  • 200 ml kokend water
  • 0.5 blokje runderbouillon
  • 2 kneepje citroensap (uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en zet op in koud water. Halveer eventueel grotere exemplaren. Kook gaar in 25-30 minuten.
  2. Snipper de sjalot en fruit zachtjes glazig in wat olie in een afdekbare wok of koekenpan.
  3. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool, halveer hem, verwijder het hart en snij in repen.
  4. Haal de sjalot uit de pan en laat afkoelen. Smelt een klont boter en snij het knoflookteentje doormidden en in hele dunne plakjes. Voeg bij de boter en bak heel even aan. Roer de kool erbij. Dek af, voeg een scheutje water toe en laat circa 15 min zachtjes gaar smoren. Roer af en toe.
  5. Zet de waterkoker aan. Hak de dille en de peterselie fijn (bewaar wat voor garnering). Smelt nog een klont boter in een braad- of koekenpan terwijl je het Zweeds gekruid gehakt mengt met de afgekoelde ui, dille en peterselie. Draai kleine balletjes en bak gaar en goudbruin. Haal met een vleespincet of schuimspaan uit de pan. Voeg de bloem toe en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de crème fraîche toe en verkruimel het (halve) runderbouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, breng op smaak met een goede kneep citroensap en voeg de balletjes weer toe. Garneer met de kruiden.
  6. Breng de kool op smaak met peper, zout en citroensap (mag uit flesje). Serveer de balletjes met de kool en de gekookte aardappels.
  7. PS. Het gehakt is gekruid met 1 tl piment, 0.5 tl nootmuskaat (op 400 gram) en zout.