Skip to main content

Zweedse gehaktballetjes met spitskool en aardappelpuree

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) Spitskool
  • 1 kilo Aardappelen kruimig
  • 1 stuk(s) Ui
  • 500 g Gehakt, half om half
  • 1 stuk(s) Eieren

In Huis

  • 1 tl Kummelzaad
  • 250 ml Volle melk
  • 80 g Boter
  • 40 g Broodkruim
  • 2 tl Zout
  • 1 tl Witte peper
  • 1 tl Pimentpoeder
  • 2 el Plantaardige olie
  • 600 ml Runderbouillon
  • 2 el Bloem
  • 1 el Sinaasappelsap
icon package

Recept stappen

  1. 1. Snij de kool fijn en kook samen met de kummel gaar in water met wat zout in ca. 25 minuten.
  2. 2. Schil de aardappelen, snij in stukken en kook in ca. 20 minuten gaar in wat water met zout. Verwarm 150 ml van de melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp fijn met de pureestamper. Voeg 25 g van de boter toe en roer goed door. Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe totdat je een mooie smeuïge puree hebt. Breng op smaak met peper en zout.
  3. 3. Meng broodkruim, piment, zout, peper en 100 ml van de melk in een schaal en laat 10 minuten intrekken. Het moet smeuïg worden. Voeg zo nodig nog een beetje melk toe. Rasp de ui fijn en voeg het gehakt en het ei toe. Kneed met de hand goed door. Dit kan ook in de keukenmachine. Rol met vochtige handen kleine gehaktballetjes van ca. 2,5 cm. Verhit de olie en 1 eetlepel boter in een grote koekenpan en bak de balletjes in 10- 15 minuten bruin en gaar. Hou warm.
  4. 4. Verwarm de bouillon. Doe de bloem in een ander pannetje en bak al roerend zachtjes totdat de bloem bruin wordt. Roer er 3 eetlepels boter door. Schenk nu scheutje voor scheutje de warme bouillon erbij terwijl je blijft roeren. Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Doe door een zeef als je klontjes hebt gekregen. Maak de saus af met het sinaasappelsap en roer goed door.
  5. Serveer bij de aardappelpuree en de kool.