Skip to main content

Zweedse kalfsgehaktballetjes in roomsaus met bloemkool en aardappels

Kalf

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks bloemkool
  • 500 gram Nicola aardappels
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 1 stuks ui
  • 10 gram krulpeterselie

In Huis

  • 3 el olijfolie
  • 200 ml kokend water
  • 2 klontjes boter
  • 4 el dille
  • 1 tl gemalen piment
  • 0.5 tl nootmuskaat
  • 2 tl zout
  • 1 el bloem
  • 200 ml room
  • 0.5 blokjes runderbouillon
  • 1 el citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij de bloemkool in grove roosjes en de steel in stukjes. Doe in een mengkom met de olijfolie, peper en zout. Hussel goed om. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif gedurende 30 minuten in de oven.
  3. Schil en halveer de aardappels en zet op in een laagje koud water, niet te veel, dan duurt het alleen maar langer! Kook gaar in 20-25 minuten.
  4. Zet de waterkoker met de aangegeven hoeveelheid water aan. Smelt vast zachtjes een klont boter in een braad- of koekenpan. Hak de dille fijn. Meng het gehakt met het piment, nootmuskaat, de helft van het zout en de dille. Draai kleine balletjes en schroei rondom dicht in de koekenpan. Snipper intussen de ui en voeg bij de balletjes.
  5. Haal de balletjes als ze gaar zijn met een vleespincet of schuimspaan uit de pan en hou warm. Giet eventueel wat vet weg in een kommetje als je denkt dat het te veel is, het kan er altijd later weer bij. Voeg de bloem toe en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de room toe en verkruimel het runderbouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, maak op smaak met een goede kneep citroensap en voeg de balletjes weer toe.
  6. Hak de peterselie fijn en garneer daar de bloemkool en roomsaus mee. Serveer met de aardappels.
  7. Weinig tijd? Kook de bloemkool gewoon gaar in een pan. Ook heel lekker want de roomsaus komt er nog bij.