Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Kipgehaktballetjes in roomsaus met spruiten en aardappels

Kip

  • Totale tijd minuten
Zuurkoolsalade met gebakken Beemster Valery en rookworst | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 600 gram spruiten
  • 500 gram Beemster Valery aardappels
  • 400 gram zomers kipgehakt
  • 1 stuks ui
  • 200 ml room
  • 10 gram krulpeterselie

In Huis

  • 3 el olijfolie
  • 200 ml kokend water
  • 2 klontjes boter
  • 1 el bloem
  • 0.5 blokjes runderbouillon
  • 1 el citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Meng in een mengkom goed met olie, peper en zout. Pers er een teentje knoflook bij. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster gedurende 20-25 minuten gaar. Ze mogen wat bruin worden.
  3. Schil en halveer de aardappels en zet op in een laagje koud water, niet te veel, dan duurt het alleen maar langer! Kook gaar in 20-25 minuten.
  4. Zet de waterkoker met de aangegeven hoeveelheid water aan. Smelt vast zachtjes een klont boter in een braad- of koekenpan. Draai kleine balletjes van het kipgehakt en schroei rondom dicht in de koekenpan. Snipper intussen de ui en voeg bij de balletjes.
  5. Haal de balletjes als ze gaar zijn met een vleespincet of schuimspaan uit de pan en hou warm. Giet eventueel wat vet weg in een kommetje als je denkt dat het te veel is, het kan er altijd later weer bij. Voeg de bloem toe en roer een minuutje om. Voeg het kokende water en de room toe en verkruimel het runderbouillonblokje erbij. Kook de saus in tot de gewenste dikte, maak op smaak met een goede kneep citroensap en voeg de balletjes weer toe.
  6. Hak de peterselie fijn en garneer daar de spruiten en roomsaus mee. Serveer met de aardappels.
  7. Weinig tijd? Kook de spruiten gaar in een pan. Ook heel lekker want de roomsaus komt er nog bij.