Uw wijzigingen worden verwerkt

CATEGORIE ARCHIEF: RECEPTEN

Mari plukt de dag

blog/340wit32/61-mari-plukt-de-dag.png
Nog voor Sint en Santa het land binnen denderden hadden wij al keuzestress op het kantoor van de Krat. Het was kookboekenweek. Er kwam een werkelijk onbeschaamde hoeveelheid kookboeken uit, die stuk voor stuk ons hart probeerden te veroveren. Rustieke recepten uit Ierland, of suggesties voor elegante mezze’s, boeken over de heilzame werking van specerijen, het roken van halve varkens, of over een specifiek product (pindakaas!). Als voedingsprofessionals moeten we ons onderdompelen in deze oveLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Recepten op donderdag 23 november 2017 om 15:00 uur door Inger Boxsem.

Gekalligrafeerde zomervis

blog/340wit32/51-gekalligrafeerde-zomervis.png

Gerookte makreel is zo lekker en staat met zo weinig inspanning op tafel, dat je bijna zou vergeten dat deze vis ongerookt misschien wel net zo’n delicatesse is. Lekker, gezond én makkelijk eten.

Makreel heeft als unique selling point natuurlijk de tekening op zijn rug: alsof een Japanse kalligrafie-artiest met zachte kwasten over zilverkleurig perkament streek. Het is een vis van alles of niets. In de winter eet hij bijna niets, maar in de zomer jagen de scholen makreel met opengeLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 4 juli 2017 om 21:30 uur door Inger Boxsem.

De snoeptrommel glansde al net zo begerenswaardig als heur haar. Harira!

blog/340wit32/49-de-snoeptrommel-glansde-al-net-zo-begerenswaardig-als-heur-haar-met-recept-voor-hari.png

In de tijd dat wij op de lagere school zaten was er nog enige sprake van verzuiling. De hippietijd knabbelde al aan de beginjaren zeventig, maar, hoe wild de baard van de meester ook groeide, vooralsnog werd de schooldag begonnen met gebed en een bijbelvertelling.

Voor ons in de banken zat mysterieuze Monique. Vanaf haar kruin viel een waterval van schitterend koperkleurig haar op haar schouders. Nog spannender: Monique was Rooms-Katholiek. De andere meisjes in de klas, allen protestLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 7 juni 2017 om 19:49 uur door Inger Boxsem.

Ronduit trots

blog/340wit32/47-ronduit-trots.png

We zijn bij de Krat nog een beetje licht in het hoofd, want gisteren lag het allereerste exemplaar van het allereerste Krat-kookboek op ons bureau: Een Krat vol recepten.

Onverwacht kwam dat natuurlijk niet. Als we van tevoren hadden geweten hoeveel werk het is een boek te maken, hadden we het misschien wel gelaten. Wekenlang zaten we recepten te tikken, we hebben tientallen gerechten gefotografeerd, pureestampers en pepermolens getekend, geaarzeld over welke recepten wel en niet. We Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 10 mei 2017 om 13:00 uur door Inger Boxsem.

De Krat is helemaal 2017

blog/340wit32/35-de-krat-is-helemaal-2017.png

Terwijl de Krat-kinderen hun haren nog droog wreven van de nieuwjaarsduik zaten wij alweer achteronze computers, druk bezig met twee geweldige projecten voor het nieuwe jaar.

Full speed ahead beginnen we aan 2017, met om te beginnen de introductie van een nieuw Krat: Kratje Slank. Hiervoor werken we met veel plezier samen met afslankcoach Mieke Kosters, die (geheel volgens Krat-filosofie) als usp voor haarLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 4 januari 2017 om 9:30 uur door Inger Boxsem.

Afscheid, hoop en een recept van Nigel Slater

blog/340wit32/28-.png

We zaten lang in de ontkenningsfase. De spinnenwebben veegden we nonchalant van de ramen, de blaadjes die van de perenboom vielen veegden we fluks de border in en de zachte aardbeien deden we mopperend af als een slechte koop. Maar dit weekend moesten we eraan geloven: het is herfst. We zullen afscheid moeten nemen van de blote voeten, de avonden die zelfs in september nog lonkten naar terrastafels en de picknicks. En ook van, inderdaad, de aardbeien en kersen, van knisperende kropsla en tereLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 11 oktober 2016 om 10:00 uur door Inger Boxsem.

Caesar Salade: wel of geen ansjovis?

blog/340wit32/10-.png

Als ik ergens ga lunchen en het staat op de kaart, dan neem ik het: Caesar salade. Ik ben echt dol op deze lekkere stevige salade met als het goed is een heerlijk hartige dressing. Helaas valt deze salade soms nogal tegen, want vooral een goede dressing maken is blijkbaar nog niet zo makkelijk.

Als je het opzoekt op wikipedia kom je er snel achter dat deze salade is uitgevonden door Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, diLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 15 juni 2016 om 11:15 uur door Eefje Brugman.

Bechamel zonder boter

blog/340wit32/8-bechamel-zonder-boter.png

Wie kent hem niet: de klassieke bechamel saus, gemaakt met boter, bloem en melk. De saus zou zijn uitgevonden door de beroemde kok van Lodewijk de veertiende, Francois Pierre La Varenne (1615 - 1678).. De saus kreeg zijn naam om een belangrijk financier te vleien, Louis de Béchameil, markies van Nointel (1630 - 1703), die vaak onterecht als de uitvinder van de saus wordt aangewezen.

Een klassieke bechamel maak je door eerst flink wat boter te laten smelten, en dan een gelijke hoeveelhLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 13 juni 2016 om 10:10 uur door Eefje Brugman.