Uw wijzigingen worden verwerkt

CATEGORIE ARCHIEF: RECEPTEN

Soffritto of Sofritto of toch Refogado

blog/340wit32/99-soffritto-of-sofritto-of-toch-refogado.png

Beste Krat-chef,

Waren we toch even in verwarring, in de proefkeuken van de Krat. We wilden soffritto maken. Klinkt goed, smaakt lekker, maar wat ging er eigenlijk in? Daar verschilden de meningen nogal over. ‘Ui, knoflook, wortel’ zei de een.Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 8 oktober 2018 om 9:00 uur door Inger Boxsem.

De Krat van week 40

blog/340wit32/97-de-krat-van-week-40.png

Beste Krat-chef,

Koken is soms alleen al leuk om de woorden die je leert kennen. Shakshuka, jambalaya, cataplaña, boboti, melanzane parmigiana… en zo kunnen we nog wel even doordichten.

Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 1 oktober 2018 om 11:00 uur door Inger Boxsem.

Tijd voor het kerstdiner

blog/340wit32/98-tijd-voor-het-kerstdiner.png

Goed. Zand uit de slaapzakken? Koelelementen opgeborgen en ’s ochtends gewoon weer in de file? Tijd voor het kerstdiner dan. Huh?

Voor diegenen die van eten hun beroep hebben gemaakt, zoals wij, is het de gewoonste zaak van de wereld om hoogzomer weg te zwijmelen bij gekaramelliseerde uien of desserts met kruidnagel. De Yvette van Bovens, de Allerhandes en ook de Kratkokken hangen doodgemoedereerd kerstslingers op in augustus en buigen zich over recepten met palmkool, paddenLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op donderdag 27 september 2018 om 19:17 uur door Inger van Boxem.

Vega Krat week 39

blog/340wit32/95-vega-krat-week-39.png

Beste Krat-Chef,

Jaren geleden -biologische groenten lagen toen alleen nog in fletse natuurvoedingswinkels- waren we eens op culinaire inspiratiereis in Noord-Portugal. Daar maakten we kennis met caldo verde, een soep gemaakt van cavolo nero. Toen nog een hoogst exotische variant van de boerenkool. We waren daar in maart, toen een guur windje onze botten verkilde. Gelukkig waren de Portugezen sowieso nogal van de soep, zodat we elke dag wel opwarmden met een kom gloeiendhete bouillon geLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 24 september 2018 om 13:00 uur door Inger Boxsem.

de Krat van week 38

blog/340wit32/92-de-krat-van-week-38.png

Beste Krat-Chef,

Toen we nog knikkerden en onze knieën kapot schaafden bij het rolschaatsen was de wereld vol verrassingen. Toverballen die om de vijf seconden van kleur verschoten, waterijsjes die veranderden van rood naar blauw naar wit, knettersuiker dat in je mond hemelse tikjes gaf tegen je verhemelte. Met de jaren verdwijnt deze magie, tot je iemand tegenkomt die, nou ja.. dat is een ander verhaal.

Spaghettipompoen is wat ons betreft de knettersuiker onder de groenten: wat Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 18 september 2018 om 11:10 uur door Inger Boxsem.

de Krat van week 37

blog/340wit32/91-de-krat-van-week-37.png

Beste Krat-Chef,

Toen wij als kind verhuisden van driehoog naar een huis met een tuin was een van de eerste dingen die onze moeder daar deed pompoen en courgette inzaaien. "Let maar op", sprak ze: "dit groeit vanzelf" en ze toog aan het behangen en schilderen. Binnen een mum van tijd slingerden meterslange takken zich over de grond, langs het garagepad en door het hek. De tuin kleurde zonnig geel, oranje en groen van de kilos vruchten die verschenen. Na de zoveelste courgettesoep raakteLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 17 september 2018 om 13:13 uur door Inger Boxsem.

De Krat van week 36

blog/340wit32/88-de-krat-van-week-36.png

Beste Krat-chef,

Toen onze moeder voor het eerst blote billetjes in het gras op tafel zette vonden we dat een even intrigerend als afschrikwekkend gerecht. Het stamppotje zag er mooi uit: de witte kontjes van de bonen lichtten oLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 4 september 2018 om 15:55 uur door Inger Boxsem.

De Krat van week 34

blog/340wit32/84-de-krat-van-deze-week.png

Beste Krat Chef,

Deze week zit de typisch Italiaanse radicchio in de Krat. Dit prachtige familielid van de witlof was heel lang alleen in Italië verkrijgbaar, maar gelukkig wordt hij tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Radicchio wordt meestal rauw gegeten maar kan ook gestoofd worden, door een pasta of risotto. Het is van zichzelf nogal bitter en daar moet je van houden, maar door het te combineren met zoete mais en frisse komkommer valt de bittere smaak een beetje weg. En Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 20 augustus 2018 om 17:34 uur door Inger van Boxem.

De Krat van week 32

blog/340wit32/82-de-krat-van-deze-week-.png

Beste Krat Chef,

Zelfs als je geen groot aardappelfan bent ga je volgens ons overstag voor de smaak van Opperdoezer Ronde. Deze vastkoker groeit in het Noord-Hollandse Opperdoes, op zavelgrond, zoals dat heet: een grofzanderige bodem. Het is een van de weinige Nederlandse producten die Europees beschermd zijn: alleen de Opperdoezers uit Opperdoes (en niet meer dan 1 kilometer daarbuiten) mogen zo heten. Bovendien moeten de aardappels officieel met de hand worden gerooid. Dat heeft deLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 7 augustus 2018 om 9:11 uur door Inger.

De Krat van week 29

blog/340wit32/81-deze-week-in-de-krat.png

Beste Krat Chef,

De Italiaanse keuken staat bekend om haar zogenaamde eenvoud. Het is makkelijk om eenvoudig te koken wanneer de grond zulke weelderige rijst en diepzoete tomaten voortbrengt, zij aan zij met aubergines, citroenen en basilicum. De Parmas, truffels en pecorinos laten we dan nog even buiten beschouwing goed?

Maar hoe overvloedig de oogst op alle fronten ook mag lijken, Italië is lang een arm land geweest. Wie arm is wordt vanzelf duurzaam: je hergebruikt wat er nLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 17 juli 2018 om 14:21 uur door Inger.

Hoera!

blog/340wit32/71-hoera.png

Vanavond barst om de hoek van de Krat-headquarters het leukste feest van het land los: aan de vooravond van Koningsdag delen de buurtbewoners van de Watergraafsmeer hun maaltijd op straat. Het Koningsmaal -hoe toepasselijk- wordt elk jaar georganiseerd door vrijwilligers en samengesteld met hulp van alle lokale ondernemers. De prosecco van de wijnhandelaar, kaas van de kaasboer, slager Cees is het epicentrum van de catering en ook de Krat levert traditiegetrouw lekkere rauwkost voor het menu Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op donderdag 26 april 2018 om 18:00 uur door Inger Boxsem.

Mari plukt de dag

blog/340wit32/61-mari-plukt-de-dag.png
Nog voor Sint en Santa het land binnen denderden hadden wij al keuzestress op het kantoor van de Krat. Het was kookboekenweek. Er kwam een werkelijk onbeschaamde hoeveelheid kookboeken uit, die stuk voor stuk ons hart probeerden te veroveren. Rustieke recepten uit Ierland, of suggesties voor elegante mezze’s, boeken over de heilzame werking van specerijen, het roken van halve varkens, of over een specifiek product (pindakaas!). Als voedingsprofessionals moeten we ons onderdompelen in deze oveLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Recepten op donderdag 23 november 2017 om 15:00 uur door Inger Boxsem.

Gekalligrafeerde zomervis

blog/340wit32/51-gekalligrafeerde-zomervis.png

Gerookte makreel is zo lekker en staat met zo weinig inspanning op tafel, dat je bijna zou vergeten dat deze vis ongerookt misschien wel net zo’n delicatesse is. Lekker, gezond én makkelijk eten.

Makreel heeft als unique selling point natuurlijk de tekening op zijn rug: alsof een Japanse kalligrafie-artiest met zachte kwasten over zilverkleurig perkament streek. Het is een vis van alles of niets. In de winter eet hij bijna niets, maar in de zomer jagen de scholen makreel met opengeLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 4 juli 2017 om 21:30 uur door Inger Boxsem.

De snoeptrommel glansde al net zo begerenswaardig als heur haar. Harira!

blog/340wit32/49-de-snoeptrommel-glansde-al-net-zo-begerenswaardig-als-heur-haar-met-recept-voor-hari.png

In de tijd dat wij op de lagere school zaten was er nog enige sprake van verzuiling. De hippietijd knabbelde al aan de beginjaren zeventig, maar, hoe wild de baard van de meester ook groeide, vooralsnog werd de schooldag begonnen met gebed en een bijbelvertelling.

Voor ons in de banken zat mysterieuze Monique. Vanaf haar kruin viel een waterval van schitterend koperkleurig haar op haar schouders. Nog spannender: Monique was Rooms-Katholiek. De andere meisjes in de klas, allen protestLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 7 juni 2017 om 19:49 uur door Inger Boxsem.

Ronduit trots

blog/340wit32/47-ronduit-trots.png

We zijn bij de Krat nog een beetje licht in het hoofd, want gisteren lag het allereerste exemplaar van het allereerste Krat-kookboek op ons bureau: Een Krat vol recepten.

Onverwacht kwam dat natuurlijk niet. Als we van tevoren hadden geweten hoeveel werk het is een boek te maken, hadden we het misschien wel gelaten. Wekenlang zaten we recepten te tikken, we hebben tientallen gerechten gefotografeerd, pureestampers en pepermolens getekend, geaarzeld over welke recepten wel en niet. We Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 10 mei 2017 om 13:00 uur door Inger Boxsem.

De Krat is helemaal 2017

blog/340wit32/35-de-krat-is-helemaal-2017.png

Terwijl de Krat-kinderen hun haren nog droog wreven van de nieuwjaarsduik zaten wij alweer achteronze computers, druk bezig met twee geweldige projecten voor het nieuwe jaar.

Full speed ahead beginnen we aan 2017, met om te beginnen de introductie van een nieuw Krat: Kratje Slank. Hiervoor werken we met veel plezier samen met afslankcoach Mieke Kosters, die (geheel volgens Krat-filosofie) als usp voor haarLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 4 januari 2017 om 9:30 uur door Inger Boxsem.

Afscheid, hoop en een recept van Nigel Slater

blog/340wit32/28-.png

We zaten lang in de ontkenningsfase. De spinnenwebben veegden we nonchalant van de ramen, de blaadjes die van de perenboom vielen veegden we fluks de border in en de zachte aardbeien deden we mopperend af als een slechte koop. Maar dit weekend moesten we eraan geloven: het is herfst. We zullen afscheid moeten nemen van de blote voeten, de avonden die zelfs in september nog lonkten naar terrastafels en de picknicks. En ook van, inderdaad, de aardbeien en kersen, van knisperende kropsla en tereLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 11 oktober 2016 om 10:00 uur door Inger Boxsem.

Caesar Salade: wel of geen ansjovis?

blog/340wit32/10-.png

Als ik ergens ga lunchen en het staat op de kaart, dan neem ik het: Caesar salade. Ik ben echt dol op deze lekkere stevige salade met als het goed is een heerlijk hartige dressing. Helaas valt deze salade soms nogal tegen, want vooral een goede dressing maken is blijkbaar nog niet zo makkelijk.

Als je het opzoekt op wikipedia kom je er snel achter dat deze salade is uitgevonden door Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, diLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 15 juni 2016 om 11:15 uur door Eefje Brugman.

Bechamel zonder boter

blog/340wit32/8-bechamel-zonder-boter.png

Wie kent hem niet: de klassieke bechamel saus, gemaakt met boter, bloem en melk. De saus zou zijn uitgevonden door de beroemde kok van Lodewijk de veertiende, Francois Pierre La Varenne (1615 - 1678).. De saus kreeg zijn naam om een belangrijk financier te vleien, Louis de Béchameil, markies van Nointel (1630 - 1703), die vaak onterecht als de uitvinder van de saus wordt aangewezen.

Een klassieke bechamel maak je door eerst flink wat boter te laten smelten, en dan een gelijke hoeveelhLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 13 juni 2016 om 10:10 uur door Eefje Brugman.

De Krat van deze week

blog/340wit32/87-de-krat-van-deze-week.png

Beste Krat-chef,

Toen onze moeder voor het eerst blote billetjes in het gras op tafel zette vonden we dat een even intrigerend als afschrikwekkend gerecht. Het stamppotje zag er mooi uit: de witte kontjes van Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 30 november -0001 om 0:00 uur door Inger Boxsem.